zoom out

January 31, 2011 § 1 Comment


Kita lihat sejarah kebangkitan Islam yang dibawa Muhammad s.a.w. secara kasar.

Ketika Islam mula-mula disebarkan oleh Rasulullah, penentang utama agama risalah ini ialah golongan yang tidak lengkap agamanya; mengakui Allah sebagai Tuhan tetapi tidak mengikut syariat yang telah diarahkan. Jahiliyyah menyeliputi kehidupan seharian mereka, dan alasan tipikal yang mereka selalu berikan: “Kami hanya mengikut apa yang nenek-moyang kami buat”.

Apabila Islam tertegak di Madinah, wujud golongan manusia yang menempel, berpura-pura menzahirkan keIslaman, namun secara ruhinya tidak.

Masa berlalu, golongan beragama Yahudi mula rasa terancam, mungkin cemburu. Kerana mereka mengharapkan Rasul terakhir adalah dari agama mereka juga. Maka bermulalah permusuhan antara umat manusia yang berbeza agama samawi. Islam versus Yahudi bermula dengan pengusiran golongan Yahudi dari Madinah. Maka kemuncak permusuhan tercetus dalam Pertempuran Khaibar.

Golongan Kristian pula mula terancam dengan kehebatan Islam. Islam versus Kristian, bermula dengan Pertempuran Mu’tah menentang kerajaan Rom Byzantine.

Siri-siri pertempuran umat Islam kemudiannya banyak berlaku terhadap golongan Kristian melalui peperangan. Golongan Yahudi pula lebih suka menentang secara bersembunyi dan dayus. Contohnya meletakkan racun dalam makanan Rasulullah s.a.w. dan Sultan Muhammad al-Fatih. Selain intu ada juga sisa-sisa golongan jahiliyyah yang menentang dan ditentang melalui Pertempuran ar-Riddah, Hunain dan Yamamah.

Maka siapa sebenarnya musuh Islam? Adakah anda mengenali musuh anda?

 

Advertisements

§ One Response to zoom out

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading zoom out at Ini Iz Is.

meta

%d bloggers like this: